Wat zijn runen?

 

 

Om deze pagina te bekijken en om thuis runen te kunnen typen moet je dit bestandje (elder4.ttf) in je fonts map zetten (deze kan worden gevonden in je Windows map, bijvoorbeeld c:\windows\fonts) het lettertype ‘elder futhark’ wordt dan aan wordt en internet programma’s toegevoegd.

 

Welke Runen?
De runen waar het hier om gaat zijn de zogenaamde ‘Futhark’ runen, ofwel de runen van de oude Noren (andere rune systemen zijn bijvoorbeeld de Ogham, wat een oud Keltisch runenschrift is).

 

Wat zijn Runen?
Runen zijn een oude geschriftvorm. Tegenwoordig gebruiken we een geschriftvorm van Arabische afkomst, lang voordat deze hier echter gebruikt was hadden de Noorse volkeren al een runenschrift ontwikkeld. In tegenstelling tot onze letters werden deze runen echter niet alleen gebruikt om te schrijven, ze kunnen ook worden gebruikt om de toekomst te voorspellen of om magische eigenschappen aan een voorwerp (zoals een talisman te geven). Als ze gebruikt worden om te voorspellen worden ze op vlakke stenen of platte stukjes hout getekend, gekrast of gebrand.

De oude Noorse volkeren geloofden dat de oppergod Odin (ook Wodan of Wotan genoemd) op zoek was naar occulte kennis. Aan het eind van zijn zoektocht (die hem niet veel opgeleverd had) besloot hij zich onderste boven aan de boom des leven (de Ygdrassil) te hangen, zoals te zien is op de tarotkaart ‘de gehangene’. Hierbij bond hij 1 enkel aan zijn andere knie en bond vervolgens zijn andere voet aan een tak van de levensboom. Tenslotte stak hij zichzelf met zijn speer in zijn zij. Na negen dagen aan de levensboom gehangen te hebben was Odin zo verzwakt dat hij zeker was dat hij zou sterven. Vlak voordat hij stierf zag hij echter de runen vallen, met zijn laatste kracht ving hij ze op en voorkwam daarmee dat ze verloren zouden gaan in de Bron van Oerweten. Na de runen gevangen te hebben stortte Odin levenloos op de grond. Hij werd door Mimir (Odins oom van moederszijde) weer tot leven gewekt door een dronk uit de Bron van Oerweten, de prijs hiervan was echter Odins rechter oog (in zijn latere leven wordt Odin dan ook altijd met een ooglap afgebeeld). Zo bracht Odin de mensheid en de Goden een manier om in de toekomst te kunnen zien.

 

Hoe kom je aan Runen?
Net als de Tarot kun je Runen vaak in grotere boekhandels en de meeste nieuwe tijdswinkels kopen. In tegenstelling tot de Tarot Kaarten zijn de runen echter makkelijk zelf te maken.

Hiervoor kies je eerst het materiaal waarvan je de runen wilt maken, meestal worden hout of steen (klei gedroogd in een oven) gebruikt maar wat je ook kiest, natuurlijke materialen verdienen de voorkeur.

Als je het materiaal gekozen hebt maak je 25 platte plaatjes, bij voorkeur niet groter dan 4x3 cm. Probeer alle plaatjes ongeveer dezelfde vorm te geven (als dat niet lukt is dat niet erg, zelfs begrijpelijk, je werkt tenslotte met natuurlijke materialen).
Vervolgens teken je op elk plaatje 1 rune, het laatste plaatje laat je leeg (voor de Runen, zie het volgende punt).
Tenslotte kun je de runen bakken (als ze van klei zijn) en lakken.

 

De Futhark Runen
N.b. de runen zijn alleen te zien als je het bestandje dat bovenaan de pagina staat naar je fonts map gekopieerd hebt, heb je dat niet gedaan dan zie je gewone letters in plaats van runen.

De Runen: a b c d e f g h i l m n o p r s t v w yz { } |