Maanmagie

 

Maanmagie is slechts zelden een onafhankelijke vorm van magie, in plaats daarvan wordt ze gecombineerd met andere vormen van magie om deze meer kracht te geven. Maanmagie vormt in veel groepen een essentieel deel van de Wicca omdat de Godin vaak wordt geassocieerd met de maan.
Maanmagie gaat ervan uit dat de maanstanden van invloed zijn op magische handelingen die je verricht. De maanstanden en hun invloeden zijn:


Wassende maan
Wassende maan De fase waarin de maan ‘groeit’, het rechter gedeelte van de maan is verlicht terwijl aan de rechter kant nog een (klein) deel zwart is.
Deze fase wordt gebruikt om alle magie te versterken die door zijn werking iets aan moet trekken.


Volle maan
De dag dat het volle maan is en de dag ervoor en erna vallen hieronder (twee dagen ervoor en erna blijk meestal echter ook te kunnen). Deze fase van de maan wordt gebruikt om energie op te nemen en in voorwerpen, zoals kristallen of water, vast te leggen. Het meeste magische werk wordt bij volle maan gedaan omdat de kracht van de magie dan op zijn hoogtepunt is. Daarnaast heeft elke volle maan een eigen thema, dat je kunt vinden in de maankalender, onderaan de pagina. Voor het ‘opladen’ van kristallen en oliën is de volle maan het meest geschikt, legt de stenen of oliën gewoon buiten, bij voorkeur op een plekje vanwaar de maan te zien is.


Afnemende maan
De fase waarin de maan weer ‘krimpt’, het linker gedeelte is nog verlicht, maar wordt steeds kleiner terwijl het zwarte gedeelte steeds groter wordt.
Deze fase van de maan wordt gebruikt om magie te versterken waarvan de werking iets uit je leven weg moet houden.


Nieuwe maan
Nieuwe maan is de fase waarin de maan helemaal niet te zien is, de fase tussen afnemende en wassende maan in.
Nieuwe maan wordt gebruikt voor negatief werk, werk dat in het geheim uitgevoerd moet worden of werk om iets verborgen te houden. Voor ander werk is dit waarschijnlijk de slechtste periode aangezien de kracht van de maan nu op haar laagste punt is aangekomen.

 

De Maankalender
De Maankalender Hieronder staan de data van de volle manen voor 2003:

Nummer: Thema: Naam: Datum van volle maan:
1. Diepgang: ijsmaan / Wolfmaan 18 januari 2003
2. Kiemkracht: Sneeuwmaan / Stormmaan 17 februari 2003
3. Bescherming: Maan van de dood / zuivere maan 18 maart 2003
4. wedergeboorte: Maan van het ontwaken 16 april 2003
5. Groei: Grasmaan 16 mei 2003
6. Bescherming: Plantmaan of Zaaimaan / twee-eenheidsmaan 14 juni 2003
7. Offer: Maan van de roos 13 juli 2003
8. Wijsheid: Maan van het weerlicht/lot 12 augustus 2003
9. Onsterfelijkheid: Oogstmaan 10 september 2003
10. Transformatie: Jachtmaan 10 oktober 2003
11. Overleven: Bloedmaan 9 november 2003
12. Loslaten: Boommaan 8 december 2003De maanthema’s

Maan van de langste nacht
De maan die in de periode van yule valt. Het proces van afsterven dat in de herfst begonnen is is nu bijna helemaal tot stilstand gekomen. Het landschap is gehuld in een prachtig witte deken van sneeuw. De aan de Godin gewijde Zilverberk is nu op haar mooist. De natuur heeft in het afstervingsproces alle negatieve zaken achtergelaten zodat ze het jaar positief kan beginnen.
Goden: Belinus
Kleur: wit
Thema: achterlaten van negatieve gedachten; bescherming tegen het negatieve.


IJsmaan /wolfmaan
De ijsmaan is Symbool voor de Godin die terugkeert als Maagd, zuiver maar nog afstandelijk en koud.
Goden: Morrigan Marcha
Kleur: grijs
Thema: bescherming tegen magie; ontwikkeling van divinatie vermogens.


Sneeuwmaan / Stormmaan

De sneeuwmaan laat net als de maan van de langste nacht zien hoe zuiver deze periode van het jaar is. Door de onwezenlijkheid die ontstaat door de sneeuwdeken is dit het moment om contact te zoeken met andere werelden of werkelijkheden. Tevens laat deze maan nogmaals zien hoe hard de natuur kan zijn.
Goden: Gwydion
Kleur: heldergroen
Thema: de verbinding tussen de werelden en bewustzijn niveaus.


Maan van de dood
In deze periode beginnen de eerste plantjes weer te bloeien maar we worden weer geconfronteerd met de hardheid van de natuur als ze de nachtvorsten niet overleven. Deze maan staat symbool voor de evolutie in de natuur, want alleen de sterken kunnen dit overleven. Ons leert het dat we extra alert moeten zijn en ons niet laten verblinden door het leven dat nu net opbloeit.
Goden: Bran
Kleur: Purperrood
Thema: Divinatiekracht; bescherming tegen ruzie en twisten.


Maan van het ontwaken
Nu is buiten te zien hoe de natuur zich weer langzaam ontplooit en tot leven komt. Hierbij hoort dan ook een maanfeest om de terugkeer van de natuur te vieren, de winter is achter ons en het leven wordt gevierd.
Goden: Astarte
Kleur: schitterend wit
Thema: bescherming tegen ziekte veroorzaakt door kou, ’s nachts actiever zijn dan overdag, de invloed van de getijden van de maan.


Grasmaan

Nu het weer warmer geworden is is buiten het leven weer volop aanwezig, en dit is dan ook het belangrijkste thema. Daarnaast staat deze maan symbool voor de maanhaas die het wereldei gelegd heeft (een oud prechristelijk feest) waar de aarde uit ontstaan is. In het Christendom is dit later pasen geworden. (Maanhaas ç è Paashaas, geverfde eieren ç è wereldei).
Goden: Hag Hadaig
Kleur: paars
Thema: bescherming van de natuurrijken; reiniging.


Plantmaan of Zaaimaan
Bij deze volle maan aangekomen konden boeren in vroeger tijd beginnen met het bezaaien van hun akkers, meestal ging dit gepaard met een groot feest waarmee men de Goden vroeg voor een goede oogst te zorgen.
Goden: Cernunnos
Kleur: zwart
Thema: Verstrekt krachten en vaardigheden, opent de weg naar de innerlijke wereld, verleend kracht en uithoudingsvermogen, de ontvangst van de vruchtbaarheidssymbolen van maretak met midwinter.


Maan van de roos

Deze maan valt in de periode dat de nachten het kortste zijn. De roos staat symbool voor vele dingen, maar met name voor de liefde en met de maan van de roos is ze het symbool voor de liefde tussen de God en de Godin die wordt bezegeld. Man en vrouw nemen hun verantwoordelijkheden op zich.
God: Groene Ridder
Kleur: donker grijs
Thema: evenwicht; ouderschap; vereniging; wedergeboorte.


Maan van het weerlicht
De maan van het weerlicht geeft aan dat de krachten van de God in de onderwereld weer aan kracht toeneemt. Het is midzomer en de natuur kan soms grillig te keer gaan in een hevig onweer. De Hazelaar, de heilige boom die behoort bij deze maancyclus werd vroeger gebruikt als wichelroede. Verder worden voorbereidingen genomen voor het oogstseizoen, dat nu niet meer ver weg is.
Goden: Macha
Kleur: Bruin
Thema: De magie van het woord, goed voor meditatie en divinatie, inspiratie en creatieve energie, met name bij anderen.


Oogstmaan
De oogstmaan geeft het begin van het oogstseizoen aan. De appel zal ons in deze periode de weg naar Avalon wijzen (wat letterlijk (‘appelland’ betekent). Volgens Keltische legenden is dit de plaats waar de overledenen heen gaan.
Goden: Arthur
Kleur: groen
Thema: het zegel van Avalon ligt in ons (als je een appel dwars doorsnijdt heeft de kern de vorm van een pentagram); verbinding met de weerzijde; de schoonheid van het leven.


Jachtmaan
Als deze maan te zien is is de tijd gekomen om voorbereidingen te treffen voor de winter, ook de dieren beginnen nu met het aanleggen van hun voorraden. In vroeger tijd ging men in deze periode jagen om een voorraad gerookt vlees aan te leggen en daar stamt de naam van af.
Goden: Annis
Kleur: purper
Thema: vastbeslotenheid als tegenstand winnen; iets dat moet gebeuren; sterk visioen.


Bloedmaan

De Bloedmaan geeft de fase van de natuur aan waarin ze langzaam afsterft om na de winter weer tot leven te komen. Buiten is het weer guur en koud, het is midden herfst.
Goden: de drievoudige Morrigan godin
Kleur: Bloedrood
Thema: het oude sterft om leven mogelijk te maken in het volgende jaar.


Boommaan
Ook de boommaan herinnert ons aan het eeuwig herhalende proces van leven en dood. De maan is genoemd naar de taxusboom die vroeger een heilige boom was. Nu kunnen op hele oude begraafplaatsen nog oude taxusbomen gevonden worden doordat veel begraafplaatsen zijn overgenomen door het Christendom.
Goden: Hecate
Kleur: donkergroen
Thema: wedergeboorte; de cyclus van leven en dood en weer leven.